Produkty bez glutenu
Gluten jest wspólną (umowną) nazwą mieszanin białek (prolamin i glutenin) znajdujących się w ziarnach zbóż. Podstawowe białka glutenowe to:
- gliadyna w pszenicy
- sekalina w życie
- hordeina w jęczmieniu
Produkty bez glutenu to produkty z których wyeliminowano składniki zawierające gluten, czyli wykluczono produkty spożywcze z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż:
- pszenicy
- żyta
- jęczmienia
Przez wiele lat zbożem zabronionym na diecie bezglutenowej był także owies, jednak liczne badania naukowe dowodzą, że dla większości osób z celiakią (ok.95 %) czysty owies i jego przetwory są bezpieczne. Ze względu na zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż (samosiejki na polu, zanieczyszczenie podczas obróbki), zwykłe produkty owsiane muszą być także bezwzględnie wyeliminowane z diety bezglutenowej.
Zgodnie z przepisami obowiązującymi w Unii Europejskiej (Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności) od 20 lipca 2016 roku określenie słowne "bezglutenowy" wolno stosować na etykietach i w reklamach produktów w przypadkach, gdy zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu, zaś produkty o zawartości nie więcej niż 100 mg/kg żywności należy określać jako "produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu".