Prace Modernizacyjne Str Główna

Certyfikaty Forever


Logo_IASC

Certyfikat jakości i czystości Aloesu wydany przez IASC – International Aloe Science Council - Certyfikat Międzynarodowej Rady Naukowej ds. Aloesu.

Certyfikacja IASC gwarantuje, że gotowe produkty aloesowe Forever zawierają aloe vera o wysokim standardzie czystości i jakości. Certyfikat ten przyznawany jest wyłącznie produktom, które spełniają rygorystyczne wymagania, co do jakości i czystości aloesu. Produkty są testowane z wykorzystaniem metod analitycznych, by mieć pewność, że spełniają powyższe kryteria. IASC (International Aloe Science Council) to organizacja dbająca o czystość i jakość aloesu zawartego w produktach dostępnych na rynku. Miąższ Aloe Vera wytwarzany przez Forever Living Products był pierwszym wyrobem na świecie, któremu IASC przyznała swój certyfikat. Od 1982 r. Forever Living Products zachowuje prawo do umieszczania na swoich produktach, których głównym składnikiem jest czysty, naturalnie stabilizowany miąższ aloe vera.

Celem przyświecającym powstaniu Rady było nie tylko popularyzacja aloesu i prowadzenie badań nad tą rośliną ale również wyróżnienie poprzez odpowiedni certyfikat produktów naprawdę aloesowych spośród zalewu wielu wyrobów sprzedawanych pod takim hasłem - hasłem nie zawsze znajdującym potwierdzenie w rzeczywistości. Produkty firm zainteresowanych uzyskaniem certyfikatu przechodzą drobiazgowe badania podczas, których sprawdzana jest ich zgodność z niezwykle rygorystycznymi standardami IASC.

IASC przyznaje swój certyfikat na okres 12 miesięcy. A żeby okres jego ważności został przedłużony produkt musi co roku przechodzić kolejne badania. Dodatkowo przeprowadzane są wyrywkowe kontrole mające potwierdzić utrzymywanie standardów koniecznych do zachowania pieczęci aprobaty.


Certyfikat koszerności – koszerność to słowo pochodzące z języka hebrajskiego, dosłownie oznacza "właściwy". Używane w odniesieniu do żywności potwierdza, że dany produkt spełnia wymogi żywnościowe prawa żydowskiego.

Wszystkie produkty Forever Living Products, które posiadają ten certyfikat, potwierdzają, że zostały wyprodukowane zgodnie z rygorystycznymi warunkami produktów koszernych.


IFANCA  (Islamic Food and Nutrition Council of America- Islamska Rada Żywności i Żywienia Ameryki) od 1982 roku jest źródłem informacji halal, dla konsumentów. 

Produkty Forever mają certyfikat umożliwiający określanie ich jako "Halal" i mogą być spożywane przez muzułmanów,  jako element wytycznych dotyczących diety muzułmańskiej. Aby uzyskać ten certyfikat, produkty muszą spełniać surowe normy jakości. 

Zgodnie z zasadami halal – (arab. "to, co dozwolone" lub "to co nakazane") – aby produkt uzyskał certyfikat, nie może zawierać alkoholu ani żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, które mogą zostać zakwestionowane.

Certyfikat "Crescent M. Halal" jest ważnym uzupełnieniem naszej listy innych certyfikatów produktowych takich jak Pieczęć Aprobaty IASC, certyfikat PETA, aprobata islamska i znak koszerności.

Wymienione produkty uzyskały certyfikat potwierdzający, że mogą być spożywane przez muzułmanów.


Dieta wegetariańska polega na wyłączeniu z diety mięsa i jego przetworów. Opiera się ona głównie na pokarmach pochodzenia roślinnego, których źródłem są rośliny zbożowe, strączkowe, okopowe i oleiste, oraz warzywa, owoce, grzyby i orzechy.

Zalecane produkty dla wegetarian to nasiona roślin strączkowych, do których zalicza się groch, soję, fasolę, bób i soczewicę (jako dobre źródła białka), a także warzywa bogate w beta karoten oraz witaminę C.

Cennym źródłem wielu składników odżywczych są kiełki rozmaitych nasion, np. brokułu, lucerny, rzodkiewki, słonecznika, pszenicy czy popularna wiosną rzeżucha. Można je dodawać do potraw, kanapek, surówek lub sałatek. Znakomicie uzupełniają w diecie witaminy i składniki mineralne oraz błonnik. 

Produkty oznaczone tym symbolem mogą być z powodzeniem stosowane w diecie wegeteriańskiej.


Weganizm zakłada spożywanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego. U podstawy piramidy żywieniowej wegan znajdują się produkty na bazie zbóż, takich jak: pszenica, ryż, żyto, proso, owies, oraz owoce i warzywa.

Środkowy poziom piramidy stanowią rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, rośliny oleiste (siemię lniane, słonecznik, sezam i pestki dyni) i glony morskie. W tej grupie można znaleźć również zamienniki mleka krowiego czy koziego, tj. mleko roślinne - najczęściej sojowe albo ryżowe, a także sera, który można zastąpić tofu (serem twarogowym otrzymywanym z mleka sojowego). Te produkty należy jeść z umiarem.

Na szczycie piramidy znajdują się produkty, których spożycie należy ograniczyć (ale nie wykluczyć!), tj. cukier, miód (jeśli ktoś uznaje, że to nie jest produkt pochodzenia zwierzęcego) oraz kawa i herbata.

Ważny jest także sposób przygotowywania potraw. O ile to możliwe, najlepiej jeść produkty surowe. Dopuszczalne jest także gotowanie, ale należy pamiętać, że obróbka termiczna zmniejsza zawartość witamin i składników mineralnych w pożywieniu.

Produkty oznaczone  mogą być bez obaw spożywane przez wegan.


Parabeny są rodzajem estrów, znanych zapewne większości ze szkolnych lekcji chemii. Ich głównym przeznaczeniem jest działanie konserwujące. Walczą z drożdżami czy bakteriami, które z czasem mogą zacząć rozwijać się w kosmetyku. Co za tym idzie – parabeny znacząco przedłużają termin możliwości wykorzystania danego kremu lub maseczki.

Produkty oznaczone tym symbolem są certyfikowane jako bez parabenów.


Konserwanty -  związki chemiczne, lub mieszaniny związków dodawane do żywności, pasz, kosmetyków aby powstrzymać lub spowolnić psucie się tych produktów przez zmniejszenie szybkości lub całkowite zahamowanie mikrobiologicznych i enzymatycznych procesów powodujących psucie i obniżanie jakości produktu w konsekwencji przedłużając jego przydatność do spożycia.

Produkty oznaczone tym symbolem są zaliczane i certyfikowane jako produkty bez substancji konserwujących.



Gluten jest wspólną (umowną) nazwą mieszanin białek (prolamin i glutenin) znajdujących się w ziarnach zbóż. Podstawowe białka glutenowe to:

  • gliadyna w pszenicy
  • sekalina w życie
  • hordeina w jęczmieniu

Produkty bez glutenu to produkty z których wyeliminowano składniki zawierające gluten, czyli wykluczono produkty spożywcze z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż:

  • pszenicy
  • żyta
  • jęczmienia

Przez wiele lat zbożem zabronionym na diecie bezglutenowej był także owies, jednak liczne badania naukowe dowodzą, że dla większości osób z celiakią (ok.95 %) czysty owies i jego przetwory są bezpieczne. Ze względu na zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż (samosiejki na polu, zanieczyszczenie podczas obróbki), zwykłe produkty owsiane muszą być także bezwzględnie wyeliminowane z diety bezglutenowej.

Zgodnie z przepisami obowiązującymi w Unii Europejskiej (Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności) od 20 lipca 2016 roku określenie słowne "bezglutenowy" wolno stosować na etykietach i w reklamach produktów w przypadkach, gdy zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu, zaś produkty o zawartości nie więcej niż 100 mg/kg żywności należy określać jako "produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu".

Produkty oznaczone tym symbolem są zaliczane i certyfikowane jako produkty bez glutenu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. reguluje co kryje się za sformułowaniem "żywność bez dodatku cukru" – jako produktu bez żadnego dodatku monosacharydów lub disacharydów, lub produktów je zawierających. Oznacza to, że na żadnym etapie jego produkcji nie dodano do niego sacharozy czyli białego cukru.

Produkty oznaczone tym symbolem nie zostały dodatkowo wzbogacone cukrem. Oznacza to, że mogą zawierać cukier naturalnego pochodzenia np. z owoców i warzyw, jednak nie zawierają dodatkowego cukru.


Jesteśmy dumni, że Forever Living Products  jako firma od niemal 30 lat czyli od początku swojego istnienia jest zaangażowana w produkcję wyrobów nietestowanych na zwierzętach.

Leaping Bunny Organization, to organizacja prowadzona przez CCIC (Coalition for Consumer Information on Cosmetics) - koalicję, która zrzesza miliony członków i sympatyków - jest to jedna z największych na świecie organizacji broniących praw zwierząt, monitorujących testy na zwierzętach, okrutne traktowanie zwierząt i projekty chroniące prawa zwierząt.

Produkty oznaczone tym symbolem posiadają certyfikat  zaświadczający, że produkty nie były testowane na zwierzętach.


Informator o produktach
Katalog produktów